Gebruiksvriendelijke producten ontwerpen

Wilt u ook dat uw klanten tevreden zijn over uw producten? En dat iedereen uw product kan gebruiken? Gebruikerstesten kosten wellicht wat tijd en geld, maar u verdient dat aan het eind van de rit dubbel en dwars terug met een goed, gebruiksvriendelijk product. Bovendien voorkomt u ellenlange discussies tijdens het ontwerpproces, dure aanpassingen en ontevreden gebruikers achteraf.

De volgende tips helpen u bij het ontwerpen van gebruiksvriendelijke producten:

 • Weet voor wie, met welk doel en voor welke omgeving u ontwerpt.
  Leer de klanten kennen en weet waarom, hoe en waar zij uw product gaan gebruiken. Internetresearch, marktonderzoek en klantpanels leveren veel informatie op.
 • Ga vanaf het begin van het ontwerpproces met klanten in gesprek.
  Welke ideeën zien zij wel zitten en welke niet? Betrek ook mensen met een beperking vanaf het begin erbij. Oplossingen die voor hen noodzakelijk zijn, blijken vaak handig voor iedereen. Uw product wordt zo bruikbaar en gebruiksvriendelijk voor iedereen.
 • Maak een prototype en laat deze testen.
  Een product testen door vragen te stellen levert niet altijd wat op: het is voor de (toekomstige) klant vaak moeilijk voor te stellen hoe het product anders zou kunnen zijn. Met prototypes maakt u de mogelijkheden zichtbaar en kunt u zien wat daadwerkelijk goed gaat en wat beter kan.
 • Laat uw product testen, ook door mensen met een beperking.
  Als u wilt dat uw product bruikbaar is voor iedereen, vraag dan bijvoorbeeld mensen die minder kracht in hun handen hebben of iemand die slechtziend is. Doe dit ook al bij het testen van het prototype.
 • Maak gebruik van de richtlijnen van Universeel design.
  De principes en richtlijnen van Universeel design vormen een goede leidraad voor toegankelijk ontwerpen.

Meer informatie over gebruiksvriendelijk ontwerpen en testen

 • Testteam (extern)
  Viziris kan u helpen met het opzetten van een testpanel voor onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van uw product voor senioren en mensen met een functiebeperking.