"Je doet iets waarbij je je verbonden voelt met de gast"

Terugkerende gasten en een verrijking voor hun leven. Johan en Mathilde Dijkstra zijn de eigenaren van hotelboerderij De Koekoeksklok in het Drentse Beilen. Johan legt uit hoe zij ervoor zorgen dat mensen met een beperking, senioren of chronisch zieken onbelemmerd vakantie kunnen vieren.


Eigenaar Johan Dijkstra: “Mensen die langdurig ziek zijn of die een beperking hebben, willen wél op vakantie. Ze zitten echter vaak met de vraag: hoe regel ik dat allemaal?"

Zoals thuis

"Mijn vrouw is wijkverpleegkundige geweest en wij werken veel samen met zorgorganisaties in de regio. Wij regelen het allemaal voor de klanten. Wij zorgen dat alle hulpmiddelen hier in huis zijn en we bieden ze de zorg die ze thuis ook zouden krijgen. Daar vragen we geen extra geld voor. Mensen met een beperking of chronische ziekte betalen hetzelfde als onze andere gasten."

Fijne luxe

"Vier van de zeven kamers van ons hotel zijn volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. De bedden zijn verstelbaar en zo zijn er nog veel meer aanpassingen gedaan. Voor gasten die geen beperking hebben, zijn de ruime kamers en de verstelbare bedden een fijne luxe. De schuur bij het hotel heeft 9 aansluitingen voor scootmobielen, mensen kunnen van daaruit zo de Drentse heide op."

Persoonlijk contact

"Onze gasten zijn vaak echtparen die thuis wonen, van wie er één chronisch ziek is of een beperking heeft. Ze kunnen er even lekker tussenuit in een huiselijke omgeving. Het zijn mensen die gesteld zijn op persoonlijk contact. Verschillende gasten maken snel kennis met elkaar. Zo ontstaat een bepaalde sfeer waarbij wij ons heel prettig voelen. Je trekt het type gast aan dat bij je past. Ze zijn netjes met onze spullen."

Terugkerende gasten

"Een ander voordeel is dat we gasten hebben die elk jaar weer terugkomen. We hoeven dus niet te investeren in promotie. Bovendien komen de gasten bij ons niet voor één nachtje, maar blijven ze vaak één of twee weken."

Verrijking

"Onze insteek is dat een verblijf bij ons mensen met een beperking niets extra’s kost. Soms maken we voor de zorg afspraken met de thuiszorgorganisaties. Wat het ons oplevert drukken we niet in geld uit: het verrijkt ons leven. Je doet iets waarbij je je verbonden voelt met de gast."

Checklist en e-learning Gastvrijheid in de horeca

Wilt u ook werken aan de toegankelijkheid en gastvrijheid van uw horecagelegenheid? AllesToegankelijk en Koninklijke Horeca Nederland ontwikkelden een handige checklist (pdf, 668 kB) en een e-learning (extern).